lunes, 24 de febrero de 2014

¿Coneixes als tirabecs, bisaltos o "miracielos"? Un gran descobriment

Els tirabecs (Pisum arvensis), coneguts  també a Aragó como bisaltos, són unes baines de la mateixa família i genere dels pésols, però en comptes de ser cultivades per les seues llavors, són les pròpies baines les que es consumiesen. Mentres la baina del pésol normal conté una substància apergaminada i dura, la del tirabec es tendríssima i alberga, més que grans, projectes de gra, que també es mengen. Les baines tenen molta fibra.

El seu color és verd viu, brillant, la seua textura delicada i cruixent. Han de recolectar-se en el seu moment òptim i consumir con més prompte millor per a gaudir de les seues qualitats organolèptiques. Amb el pas dels dies perden la seua frescor i sabor, i es va endurint. El seu sabor és dolç i molt agradable al paladar.
 


PROPIETATS
L’aspecte nutricional dels tirabecs és igualmente valorable, com la resta de la família de les fabaceae o lleguminoses: destacaN per la seua aportación de proteines vegetals, hidrats de carboni, vitamines B (essencials per a que les fibres nervioses es nutrisquen adequadament) i vitamina C. També contenen minerals (calci, ferro i potassi) i fibra. Quant al valor energètic, ronda les 50 kcal. per cada 100 g.

Flor del tirabec

HISTÒRIA I CURIOSITATS
Aquesta lleguminosa ja es cultivaba en el 7800 A.C., es va estrenare cap a Europa i India en el 2000 A.C., però només s’usava como a farratge. En el s XVI es va començar a utilitzar como a aliment per a l’home.

La seua nomenclatura popular es molt divertida: ve de la manera de menjar-se’ls: s’agafen amb la mà per la part del cuet (la part més pròxima del fruit on estava la flor), es porta a la boca sencer, es mossega prop del dits i “s’arrastra” la part del mig. El que et queda en la mà es el cuet i els dos fils que tancaven la vaina a cada costat. 

L’altra accepció miracielos respon al gest de posar el cap cap amunt per a introduir el tirabec en la boca (en català miracielos es podria traduir com miracels). 

A LA CUINA 
Els tirabecs es presten a ser l’ingredient principal d’un plat o incloure-ho amb menestres, amanides i guarnicions…

La cocció deu de ser breu i poc agressiva. Si es van a incloure en un guisat de llarga cocció, convindrà incorporar-los en els últims minuts. Si els incloem en una amanida, els escaldem un momento en aigua bullint i els refresquem rápidamente amb aigua amb gel o aigua molt freda. 

Ací us indiquem algunes receptes perquè pugau gaudir d’aquest menjar: 

http://canelaychocolate.blogspot.com.es/2008/02/tirabeques-salteados.html


////

Los  tirabeques (Pisum arvensis), conocidos también en Aragón como bisaltos, son unas vainas de la misma familia y género de los guisantes, pero en lugar de ser cultivadas por sus semillas, son las propias vainas las que se consumen. Mientras la vaina del guisante normal contiene una sustancia apergaminada y dura, la del tirabeque es tiernísima y alberga, más que granos, proyectos de grano, que también se comen. Las vainas tienen mucha fibra.

Su color es verde vivo, brillante, su textura delicada y crujiente. Deben recolectarse en su momento óptimo y consumir lo antes posible  para disfrutar de sus cualidades organolépticas. Con el paso de los días pierden su frescura y sabor, y se van endureciendo. Su sabor es dulzón y muy agradable al paladar.



PROPIEDADES 
El aspecto nutricional de los tirabeques es igualmente valorable, como el resto de la familia de las fabaceae o leguminosas: destacan por su aportación de proteínas vegetales, hidratos de carbono, vitaminas B (esenciales para que las fibras nerviosas se nutran adecuadamente)  y vitamina C. También contienen minerales (calcio, hierro y potasio) y fibra. En cuanto al valor energético, ronda las 50 Kcal por cada 100 gramos.

Flores del tirabeque


HISTORIA Y CURIOSIDADES 
Esta bella leguminosa ya se cultivaba en el 7800 A.C., se extendió hacia Europa e India en el 2000 A.C., pero sólo se usaba como forraje. En el s. XVI se empezó a utilizar como alimento para el hombre.

Su nomenclatura popular es muy divertida, pues viene de la forma de comérselos: se cogen con la mano por la parte del rabito (la parte más próxima del fruto donde estaba la flor), se lleva a la boca entero, se muerde cerca de los dedos y se “arrastra” la parte de en medio. Lo que te queda en la mano es el rabito y los dos hilos que  cerraban la vaina a cada lado (en castellano tirabecs se podría traducir como tirapicos).

Su otra acepción, miracielos, responde al gesto de poner la cabeza hacia arriba para introducir el tirabeque en la boca. 

EN LA COCINA 
Los tirabeques se prestan a ser el ingrediente principal de un plato o incluirlo en menestras, ensaladas, guarnición…

La cocción debe de ser breve y poco agresiva. Si se van a incluir en un guiso de larga cocción, convendrá incorporarlos en los últimos minutos. Si los incluimos en una ensalada, los escaldamos un instante en agua hirviendo y refrescamos rápidamente en agua con hielo o agua muy fría.

Aquí os indicamos algunas recetas para que podáis disfrutar de este delicioso manjar: 

http://canelaychocolate.blogspot.com.es/2008/02/tirabeques-salteados.html